Volksuniversiteit Den Bosch

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: V-CUL005

Crossroads reizen in de Middeleeuwen van 300 tot 1000 na Christus

Crossroads reizen in de Middeleeuwen van 300 tot 1000 na Christus
Cursuscode: V-CUL005

Een runengraffito in de Hagia Sofia, een Byzantijnse pronkhelm in het graf van een Frankische edelman, een voor de Vikingen verborgen schat in België die een Arabische dirham bevat: zomaar wat voorbeelden van vroegmiddeleeuwse vondsten in Europa.

De late Oudheid en de vroege Middeleeuwen worden vaak gezien als een tijd van neergang, chaos, invasies en oorlog. Maar de periode heeft ook een andere kant. Ondanks de vele conflicten is de periode van 300 tot 1000 na Chr. er ook één van opbouw, continuïteit en vreedzame coëxistentie. Europa kende een rijke diversiteit aan culturen – van Longobarden en Merovingen tot Byzantijnen en Avaren – en een levendige uitwisseling van goederen en ideeën, soms over enorme afstanden. Zo zetten de Vikingen een handelsnetwerk op dat tot in Bagdad reikte en bracht de Zijderoute behalve luxe handelswaar ook diplomatieke missies, kennis en ideeën naar Europa. De verslagen van reizigers uit de vroege Middeleeuwen geven een prachtig beeld van de internationale contacten die er in die tijd waren.

De effecten van reizen, de impact van oorlog, het beeld van identiteit en het verbinden van kennis met geloof in een wereld waarin joodse, christelijke en islamitische groepen naast elkaar leefden, zijn allen een uiting van het samenhangende karakter van Europa in de vroege Middeleeuwen.In Crossroads wordt u meegenomen van Ierland naar Egypte, van Spanje naar Griekenland en van de Lage Landen naar Hongarije.

Donderdag 11 maart 2021
3 lessen van 2 uur aanvangstijd 13:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 63,00
Dhr. Dr. Drs. J. (Joris) van Sleeuwen
13:30 - 15:30
Locatie: VU Den Bosch (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Dr. Drs. J. (Joris) van Sleeuwen
Dr. Drs. J. (Joris) van Sleeuwen
Drs. Joris van Sleeuwen is in 1991 als kunsthistoricus afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Leiden. Voordien behaalde hij in 1982 aan de KU Nijmegen zijn doctoraal geschiedenis. Hij is gespecialiseerd in architectuurgeschiedenis. Vanaf 1987 is hij werkzaam in het volwassenenonderwijs en verzorgt hij cursussen, lezingen en kunstreizen.
Contact
Havensingel 24
5211 TX 's-Hertogenbosch
Tel: 073-6141120
E-mail: info@volksuniversiteitdenbosch.nl